aug 182013
 

Söndagen den 11 augusti 2013 föddes lilla Kiwa. Det blev med andra ord bara en tikvalp i O-kullen.

Kiwa är den första valp som inte har fötts här hemma utan på Malmö Djursjukhus. Hira – hennes mor – kämpade och kämpade för att få ut sin valp, men inget hände. Till slut fick jag ta beslutet att åka iväg med henne till veterinären. De röntgade Hira och såg att hon bara hade en valp och att den såg mycket stor ut.  Veterinären trodde inte att Hira skulle kunna föda valpen normalt så han förberedde för ett kejsarsnitt. När han kom in för att hämta Hira satte hon igång att krysta – vilket hon inte gjort på några timmar. Jag bad veterinären att vi skulle vänta lite och se vad som hände så han lämnade oss i 5 minuter men sa att han inte trodde att Hira skulle kunna få ut valpen. Efter 5 minuter kom han tillbaks och precis då tog Hira i för ”Kung och Fosterland” och se nu kom valpen ut. Hira slapp kejsarsnitt.

Jag har därför gett valpen namnet Chonix Ono Kiwa vilket betyder:

Ono: Detta kan både vara ett förnamn och ett efternamn på japanska, även om det är mycket vanligare som efternamn än som förnamn. Det betyder bokstavligen ”small field”, men används inte bara för att beskriva små fält, utan också för att beskriva en vacker trädgård eller en vacker park. Ett vackert område som är skyddat och väl omhändertaget.

Kiwa: Direkt översatt betyder det ”born on the border” och är ett japanskt flicknamn. Det är ett relativt ovanligt namn i Japan men i flera andra länder är det ett vanligt pojknamn; Maldiverna, Filippinerna, New Zeeland m fl. Det har varit ett populärt japanskt smeknamn för friidrottare och andra som ligger på gränsen till vad människor tror är möjligt, flera av de kvinnor som innehar rekord i friidrott och i extremsporter i Japan kallas gärna för Kiwa.

Ni förstår kanske varför hon fick heta Kiwa – hon är ju verkligen född på gränsen till ett kejsarsnitt……….

Här kommer några foton på henne:

Chonix Ono Kiwa nyfödd - vikt 275 gram.

Chonix Ono Kiwa nyfödd – vikt 275 gram.

Chonix Ono Kiwa - 1 vecka - vikt 690 gram.

Chonix Ono Kiwa – 1 vecka – vikt 690 gram.

Chonix Ono Kiwa - 1 vecka- Hon har svans även om hon gömmer den väl:O)))

Chonix Ono Kiwa – 1 vecka- Hon har svans även om hon gömmer den väl:O)))

Ni kan följa Kiwa i fortsättningen under VALPPRESENTATION

Sorry, the comment form is closed at this time.